14.1.15

ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑ ΠΛΑΝΗΤΩΝ


Από την ανταποκρίτριά μας την Μαρία Ντ.






Οι δύο πλανήτες, που βαφτίστηκαν Κέπλερ-62 e (κέντρο) και Κέπλερ-62 f (2ος από δεξιά) ανήκουν σε ένα ηλιακό σύστημα με πέντε πλανήτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, το διαστημόπολοιο Kepler ανακάλυψε δύο νέα πλανητικά συστήματα, στων οποίων τις κατοικήσιμες ζώνες περιέχονται τρεις πλανήτες ικανοί να διατηρήσουν ζωή.

Με τον όρο «κατοικήσιμη ζώνη» περιγράφεται η περιοχή γύρω από έναν αστέρα στην οποία είναι θεωρητικά δυνατό για έναν πλανήτη να αναπτύξει αρκετή ατμοσφαιρική πίεση, ικανή να διατηρήσει νερό στην επιφάνειά του.

Η αποστολή Κepler, η οποία πήρε την ονομασία της προς τιμήν του διάσημου αστρονόμου του 17ου αιώνα, ξεκίνησε το 2009 με σκοπό την ανακάλυψη πλανητών παρομοίων με τη Γη εντός των κατοικήσιμων ζωνών διαφόρων αστέρων του γαλαξία μας. Μέχρι τώρα, μέσω του τηλεσκοπίου πάνω στο διαστημόπλοιο έχουν εξεταστεί 2.740 υποψήφιοι εξωπλανήτες διαφόρων μεγεθών, 122 εκ των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί. Η αποστολή αναμένεται να συνεχίσει τουλάχιστον ως το 2016.










Το Kepler-62, ένα από τα δύο νέα συστήματα που ανακαλύφθηκαν, περιέχει πέντε πλανήτες και βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, στη σχετικά «κοντινή» απόσταση των 1.200 ετών φωτός από τη Γη. Οι πέντε πλανήτες του Kepler-62 βρίσκονται σε τροχιά γύρω από έναν αστέρα-νάνο κατηγορίας Κ2, ηλικίας 7 δισεκατομμυρίων ετών, με μέγεθος ένα τρίτο μικρότερο από τον Ήλιο και φωτεινότητα πέντε φορές χαμηλότερη.



*Στείλε κι εσύ κάτι στους ΑΟΡ: enteka11@gmail.com

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Τέλειο!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο, τέλειο, τέλειο!!!!!!!!